YATIRIM
Tarih:
Son Güncelleme:13/11/2021
TÜRKIYE'DE GAYRIMENKUL PIYASASI

Türkçe ’de emlak ve gayrimenkul kelimeleri birbirinin yerine kullanılan sözcüklerdir. Gayrimenkul Arapçadan geçmiş olan “taşınmaz, bir yerden bir yere götürülmesi mümkün olmayan” anlamına gelen sözcüktür.

Sabit olan bir yerden bir yere taşınması mümkün olmayan mülklerin bütünü olan gayrimenkul kapsamına giren mülkler arasında arsa, bağ, bahçe, konut vs. sayabiliriz. Gayrimenkullerin en önemlileri arazi ve madenlerdir. Gayrimenkul türleri: konut amaçlı gayrimenkuller, ticari gayrimenkuller, endüstriyel gayrimenkuller, tarımsal amaçlı gayrimenkuller, özel amaçlı gayrimenkuller, arazi ve arsalar olarak sıralayabiliriz.
Emlak’ın tarihine bakarsak; İnsanlar ilk zamanlarda sadece barınma amaçlı mağara, ağaç kovuklarında yaşamayı tercih etti. Daha sonrasında barınma ihtiyacını gidermek için tuğla ve kerpiçten ev yapmayı öğrendi. Yerleşik yaşama geçilme süreciyle birlikte ev kavramı insanlığın düşüncesinde değişime uğradı ve insanlık evlerin görünümüne daha fazla önem vermeye başladı. Toplu yaşama geçildikçe, kimin hangi evde, nerede ve nasıl bir evde oturduğu önem kazandı. Toplu yaşamda mülkiyet kavramının gelişmesi, yerleşik hayata geçiş ve toplu yaşamın başlamasıyla emlağın önemi arttı. Yavaş yavaş konut, arsa. gibi taşınamayan mülklerin insanlık için barınma amacından çıkıp doğrudan paraya dönüştürülebilir bir kaynak haline geldi. Bu şekilde emlak sektörünün doğuşuna imkân sağlandı.
Gayrimenkul, birikim yaparak elde edilen mülkün gelecekte paraya dönüştürülebilir varlıkların bütünü oluşturur. İnsanların geçmişten bugüne gelecek kaygısıyla biriktirdiği nakidin bir yatırım aracı olan gayrimenkule dönüştürmesi süregelen bir olgudur. Günümüzde barınmanın yanı sıra daha çok gelir getiren mülkiyet kavramı kapsamında kar amaçlı yatırımlar yapılmaktadır. Bunlarticari gayrimenkul kapsamına giren mülklerdir. Ticari gayrimenkuller genellikle konutlardan daha fazla değer kazanmaktadır. Uzun vadede daha fazla değer kazandırması sebebiyle tercih edilen yatırım aracıdır.  Gayrimenkule yatırım kişilerin uzun vadede gelir getirebileceği bir yatırım aracı olduğundan dolayı kişinin yatırım yaptıktan belirli bir süreç geçtikten sonra yatırımyaptığı mülkü nakde çevirmelidir. Kısa vadede yapacağı satıştan kar elde edemeyecektir.
Türkiye’de gayrimenkul piyasasını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlara nüfus artışı, göçler, doğal afetler, mevcut konutların yenilenmesi, alışveriş merkezlerinin büyümesi, hizmet sektörünün gelişmesiyle şirketlerin artması ve buna bağlı olarak ofis kullanımlarının artması, ülkemizde hızla büyüyen lojistik sektörü bununla birlikte inşaat sektörünün artması olarak sıralayabiliriz.
Yatırım yapılacak gayrimenkulün bulunduğu yer de yatırımın geleceği açısından çok önemlidir. Türkiye’de yatırımsıralamasında İstanbul’u önde sayabiliriz. İstanbul’da emlak satışının fazla olması ve yurt içi, yurt dışı olmak üzere yatırımmerkezi olarak İstanbul’un tercih edilme sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz. Ulaşım ağının gelişmişliği, sanayi sektörünün yaygınlığı, endüstriyel yatırımların burada gelişmiş olması, turizm açısından tarihi öneme sahip olması gibi önemli özellikleri sayabiliriz. İstanbul’da satılık emlak piyasası yabancı yatırımcılarla birlikte daha fazla gelişim göstermektedir. Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğundan dolayı yatırım tercihi yapılma sebeplerine gelişmekte olmasını da ekleyebiliriz.
Türkiye gelişmekte olan bir ülke olarak İstanbul dışında kentlerde de gayrimenkul alım - satımı gerçekleşmektedir. Başta büyük şehirler sıralansa da nüfus artışı, göç, sanayi, endüstriyel yatırımlar dışında kalan ancak turizm açısından önemi bulunan ve ulaşım olarak İstanbul’a çok yakın olması sebebiyle yatırım olanaklarının geliştiği kent olarak Sakarya kentini sıralamaya yerleştirebiliriz. Sakarya’nın ilçesi olan Sapanca; Sapanca gölünün önemi ve İstanbul’a geçiş güzergâhında olduğundan dolayı gayrimenkul yatırımı ( Satılık arsasatılık dairesatılık villa… ) açısından önemlidir.  İstanbul’un yoğun temposundan kaçmak; sessiz, huzur dolu bir yaşayış tercih etmek isteyenler için Sapanca’da satılık villalara göz atmalıdır. 

Property in Turkey for sale | Turkish Citizenship by investment - Invest In Turkey Property And Get Turkish Passport - Realty Galaxy TÜRKIYE'DE GAYRIMENKUL PIYASASI Property in Turkey for sale | Turkish Citizenship by investment - Invest In Turkey Property And Get Turkish Passport - Realty Galaxy,Türkçe, de, emlak, ve, gayrimenkul, kelimeleri, birbirinin, yerine, kullanılan, sözcüklerdir,Gayrimenkul, Arapçadan, geçmiş, olan, “taşınmaz, bir, yerden, bir, yere, götürülmesi, mümkün, olmayan”, anlamına, gelen, sözcüktür,Sabit, olan, bir, yerden, bir, yere, taşınması, mümkün, olmayan, m Property in Turkey for sale | Turkish Citizenship by investment - Invest In Turkey Property And Get Turkish Passport - Realty Galaxy Türkçe ’de emlak ve gayrimenkul kelimeleri birbirinin yerine kullanılan sözcüklerdir. Gayrimenkul Arapçadan geçmiş olan “taşınmaz, bir yerden bir yere götürülmesi mümkün olmayan” anlamına gelen sözcüktür. Sabit olan bir yerden bir yere taşınması mümkün olmayan m